Säkerhet under fisket

Det är roligt att fiska och alla kan vara med i en eller annan bemärkelse. Men det är viktigt att tänka på att fiske också kan vara farligt om det vill sig illa. Det gäller att tänka på säkerheten hela tiden.

Flytväst och simkunnighet

När man fiskar är man alltid i närheten av vatten. Det är därför viktigt att ha koll på sin simkunnighet. Även om man kan simma bör man se till att ha en flytväst på sig. Barn bör alltid ha flytväst. De kan ha svårt att veta hur de ska reagera om de hamnar i vattnet även om de simmat innan. Ju djupare vattnet är, desto större är faran men man får inte glömma att man också kan drunkna i grunt vatten.

Båtvett

Om man fiskar i en båt bör man såklart se till att alla som är med i båten har båtvett. Om något händer ska man stanna vid båten, och försöka hålla sig fast vid den om man inte är precis vid land. Även om man är vid land är det klokt att hålla sig nära stranden så att den som letar lätt kan hitta en.

Vassa krokar

Inom fiske förekommer vassa krokar oavsett om man metar, spinnfiskar eller flugfiskar. Det gäller att hålla koll så att man inte gör sig själv eller någon annan illa. Om barn är med kan man hjälpa dem att sätta på drag eller bete på linan och sedan låta dem hålla i spöet när man kastat ut. Även när man som vuxen ska kasta ut måste man ha koll så att ingen står precis bakom en. Om kroken kommer för nära ett ansikte kan den lätt fastna och när man för spöet framåt kan man slita till allvarligt. Det kan orsaka smärta och rent av svårläkta sår i ansiktet.