Att använd rätt fiskedrag

När man ska fiska finns det en hel del olika fiskedrag att välja bland. Men vilka drag bör egentligen användas när? Allra flest olika drag hittar man inom spinnfisket. Här får du ett par tips som kan vara bra att känna till oavsett om du har fiskat mycket innan eller om du är total nybörjare.

Billiga eller dyra drag?

I regel brukar det räcka med relativt billiga drag. Fisken hugger inte bättre för att draget är dyrt. Många gånger är det bättre att köpa billigare drag och sedan satsa mer pengar på tafsar och lina. Ett dyrt drag kan inte dra upp en fisk om linan går av.

Olika typer av drag

Skeddrag

Den här typen av drag är tillverkade av metall och de sjunker i vattnet. När fiskaren vevar in dem blänker de och dess ljud och ljus kan locka fisken på långt avstånd. Om man fiskar gädda kan ett större och långsmalt drag vara bra medan mindre drag fungerar för röding och öring.

Vobbler

En vobbler ser ut lite som en fisk och har en liten sked under hakan. När den vevas in både dyker och simmar den. De kan också stiga och sjunka i olika hastighet beroende på materialsort. Även den här typen av drag finns i olika storlekar för att de ska passa olika fiskarter.

Jiggar

En jigg är ett mycket mjukt bete. De räknas ofta som superbeten tack vare sitt lockade simmande och sitt fisklika utseende. De allra flesta rovfiskar kan lockas att hugga på betet. Gädda, gös och även abborre är fiskar som gärna tar sig ett bett på den här typen av krok.

Spinnare

Spinnare är ett allsidigt bete som har en långsmal kropp. Runt den snurrar sedan en eller flera skedar. Det skapar en vibrerande rörelse när draget vevas in. Gädda, harr, regnbåge öring och abborre är de fiskarter som främst nappar.