Använd rätt utrustning

När man ska fiska är det viktigt att man använder sig av rätt fiskeutrustning. Det finns flera olika utrustningsvarianter att välja mellan och de varierar också en hel del i pris. Men vilken utrustning ska man man egentligen välja?

Olika sorters fiske

Det finns flera olika sorters fiske man kan ta del av och i de flesta varianter används också olika typer av utrustning. Innan man köper fiskespön med mera kan det vara klokt att fundera över vad och var man vill fiska. Om man vill fiska i insjöar behöver man ofta inte lika kraftig utrustning som om man fiskar i havet. Det finns bra allroundset med både drag, spö och lina för den som vill kunna fiska på lite olika ställen. Om man vill prova på mete, flugfiske eller andra fisketyper kan man ofta också hyra fiskeutrustning eller låna den av en fiskeklubb för en viss kostnad.

Billig eller dyr utrustning

När man börjar fiska behöver man inte köpa speciellt dyr utrustning innan man vet att man verkligen vill fortsätta med fiske. Ofta går det bra att köpa spön och annan utrustning begagnat. Det finns ingen vits med att köpa ett fiskespö för flera tusen om man inte har fiskat innan och vet att man tycker att det är roligt. Om man fiskar i mindre sjöar är djupet sällan så stort att man behöver satsa på kraftiga linor som tål närmare hundra kilo vikt, utan det går ofta bra med en billigare lina.

Om man ska iväg på fiskeresa utomlands och verkligen satsar på att bli en duktig fiskare kan det vara en idé att köpa på sig fiskeutrustning i proffsklass. Utomlands väntar större fiskar och mer utmanande fiskevatten som ställer helt andra krav på utrustningen än en grund insjö i Sverige. I tufft vatten och bland tuffa fiskar krävs rejäla saker.